James Webb Teleskopet, 10 milliarder amerikanske dollars. 20 års udvikling, fejl, fiaskoer og forsinkelser. Så stort at det blev pakket sammen på en speciel måde for i det hele taget at kunne være inde i beskyttelseskappen på toppen af tidens største raket.
I slutningen af September 2021 tog det pakkede teleskop ud på en sørejse til Fransk Guyana hvor ESAs launch pad ligger. Når man skal ud af jordens rækkevidde så er det vigtigste at flyve meget hurtigt sidelæns, ikke så meget op i luften. Hvis man vælger at starte tæt på ækvator og flyve modsat jordens rotation, så har man flere fordele. Man får “foræret” noget hastighed og man har en frygtelig masse hav at kunne falde ned i, skulle noget gå galt på vej op.
Jeg er sikker på at der nok vil være rigtigt mange der læser denne blog, som kunne gøre en masse andet med 10 milliarder amerikanske dollars, udrydde fattigdom i flere fattige lande som et eksempel. Men jeg vil nu alligevel forholde mig til hvad “vi” forventer os af James Webb teleskopet.
Men først en lille forhistorie. Planlægningen af James Webb Space Telescope startede allerede tilbage i 1990’erne Hubble var lige begyndt at sende billeder tilbage, og man indså at Hubble havde visse begrænsninger. Hubble er bedst i synligt lys, men universet er enormt stort, og det udvidder sig, så den såkaldte Doppler-effekt hvor lys skiftes mod rød og ultimativt infrarød gemmer på oplysninger om universets skabelse, alene gennem rødforskydning. Dette vil James Webb så rette op på, da det teleskop er rettet netop mod infrarødt lys.
Man startede op med at planlægge et 8 meter teleskop, men endte på 6 meter. Udviklingen startede i 2002. Som mange offentlige og halvoffentlige udviklingsopgaver løb både planlægning og især budgettet løbsk. Man startede med et “beskedent” projekt til 1.8 miliarder USD, og som skrevet i indledningen endte med at have betalt 9.9 eller næsten 10 milliarder USD. Oprindeligt var det planlagt at teleskopet skulle sendes op i 2007. Der skulle gå næsten 15 år inden det blev en realitet.
Hubble teleskopet var planlagt med et livsforløb fra opsendelse til det var “udbrændt” på 15 år, men det kører nu på over 30. år. Hvilket jo har været heldigt i forhold til James Webb, da man ellers ville have manglet et kraftigt rumteleskop i 15 år. Oprindeligt var “planen” at Teleskopet skulle kunne holdes igang i 5 år, men højst sandsynligt 10. Nye beregninger, baseret på en usædvanligt godt gennemført opsendelse, viser at teleskopet kan holde så længe som 20 år.
James Webb Space Telescope forventes at give svar på spørgsmål om universets begyndelse, at det koncentrerer sig om infrarøde bølgelængder gør at det kan se gennem støvskyer, og se stjernefødsler, måske begyndelser på hele solsystemer. Det kan se ind til Mælkevejens centrum og udforske (yderligere) Mælkevejens massive sorte hul, og måske få ny viden om sorte huller.
Og så altså se om der er “aliens” i solens nærområde, d.v.s. indenfor en radius af 50-100 lysår. Et lysår er den distance lys tilbagelægger på et år, det er ca. 10 billioner km.
De første billeder er nu kommet tilbage fra JWST og de er fantastiske. Jeg tror min Twitter feed gik totalt amok i WOW WAU og FANTASTIC igår (den 11.07.2022) da NASA offentliggjorde de første billeder. Man lavede en sammenligning med det samme område fra Hubble og der var bogstaveligt lysår til forskel. Hvor Hubble Deep Field afslørede at universet har trillioner af galakser så har JWST allerede vist at vi kun har set en lille del.
For mig personligt bliver det spændende om JWST kan “bekræfte” the Big Bang eller om der skal opfindes ny fysik for at forklare universet og i sidste ende os. Så jeg holder min Twitter account åben 😀