Charles Darwin

Thursday, February 12th, 2015

Charles Darwin 12. februar 1809 – 19. April 1882.

Uden tvivl en af menneskehedens største udfordrere og opdagere, manden der formulerede den evolutionære teori om naturlig udvælgelse, i sit værk om arternes oprindelse.

Alt foregår efter en naturlig udvælgelse, de der opfylder flest kriterier kommer med i næste runde resten stemmes hjem – kort fortalt.

I skolen lærte jeg om disse teorier, ikke kun Darwin, men også Spencer og Gregor Mendel – i 1979 da jeg mødte Dr. Roger Abrantes på en fugtig græsmark i Hvidovre, og blev inviteret indenfor i varmen til kaffe og varm chokolade – talte han glødende om netop det at man kunne udsøge adfærd relateret til farvegener i hunde. Han var af den overbevisning at visse farvekombinationer medførte gener også for “uønsket adfærd”.

Jeg blev hvirvlet ind i mange interessante samtaler om det emne og det blev besluttet at søge midler til forskning i teorien, der stødte vi så på en mur kan man vel roligt sige, i starten af 1980erne var Danmark ikke rede til den type forskning, men i Sverige havde boxerklubben dengang store problemer med agressivitet og vi fik til opgave at udarbejde et studie – mødtes med flere hundrede hundeejere, dag ind og dag ud i en lang periode, og havde et enormt statistisk materiale at gå igang med.

Dengang var computer noget forholdsvist nyt og extremt dyrt – men det statistiske materiale blev lagt ind i en nyindkøbt IBM . og vi kunne uddrage data, og for at ende denne lille anekdote – vi kunne med meget stor sandsynlighed bevise at visse resisive farvegener medførte gen for latent agressivitet.

Der er løbet meget sand gennem vandløbene siden. og i perioder har Rogers og mit liv taget så store udsving at vi har mistet kontakt, men for mig (og jeg fornemmer også for Roger) har vi altid været der, i hinandens liv. Og i 2008 fandt jeg ved et tilfælde ud af at vores liv havde noget parallelitet alligevel, for det viste sig at Roger var på Phuket med sin thailandske kone, mens jeg sad i Bangkok med min thailandske kone 😀

Jeg sendte en mail til Roger og kort tid efter mødtes vi i Bangkoks myldrende liv omkring Pratunam, og nød en fantastisk aftensmad. Siden har vi været i daglig kontakt, jeg har kastet anker her i Bangkok og farer ikke så meget rundt, mens Roger vel stadig i høj grad ligner en sattelit i omløb, men den daglige kontakt hvor vi kan vende ideer om udvikling, nyt i etologien, der har udviklet sig eksplosivt de sidste 30 år, “gamle dage” og jokes førte til i 2010 at vi talte om hvordan man kan få kvalificeret undervisning ud til så mange som muligt, og tanken om online studier var født.

Ethology Institute Cambridge havde allerede en hjemmeside, men den blev hacket og lagt i graven i 2010, det var en side med en masse information, og studierelevant materiale, men det vi ville var at lave et komplet online studie, fra enrollment, træning, til endelig eksaminer og censurerede test. Uanset du befinder dig på højsletten i Nepal (med internet adgang) eller i Tokyo med fibernet og penge nok.

I december 2012 så siden http://ethology.eu/ så verdens lys for første gang, en udvalgt gruppe af hårde testere blev sat på opgaven med at få systemet testet igennem, og vi satte en officiel launch date til Charles Darwins fødselsdag 2014.

Den 12. februar 2014 med let nervøsitet (Roger havde forladt Bangkok efter at have været her i nogen måneder) i 2 tidszoner slog vi portene op, og lige med et skete der absolut intet… Da jeg gik i seng ved 1 tiden den 13. februar havde vi få registreringer og ikke den store interesse tilsyneladende…

Få timer efter stod jeg op igen, ved 6 tiden kunne ikke sove, gik ind på kontoret og reloadede siden, jeg måtte skænke mig en kop kaffe og gnide søvn ud af øjnene – på de omkring 5 timer jeg havde sovet havde vi fået 200 studerende, jeg nægtede ganske enkelt at tro på det, gennemgik sikkerheden og prøvede at finde de bots og snavs der havde automatiseret tilmelding uden om mine sikkerheds værker – men den var tilsyneladende god nok, og jeg kunne se på vores “live monitor” at siden nærmest lignede myldret af bier omking bikuben, vi var en øjeblikkelig success – fantastisk.

Meget hurtigt stod det klart at det kunne serveren ikke klare, så vi arbejdede på at få en ny løsning på server problemet, servage blev valgt som udbyder og det hele faldt til ro igen, vi havde fuld fart på, fik rettet nogen fejl og uhensigtsmæssigheder – men den 3. maj 2014 udgav Roger en blog “do you know what the canine hip nudge behaviour means ?” og vi fik den 5. maj over 90,000 hits, det var servages servere ikke gearet til, jeg talte i et par timer med deres tekniker for at finde en løsning og de skruede op for specielt sql server performance, vi kunne køre igen – men nogen faste læsere af bloggen fandt historien fantastisk og begyndte at dele den på deres egen blog og vi nåede op på 140,000 sqlserver hits i timen (det er mange gange flere end besøgende, hver besøgende er skyld i mange sqlhits) – hvilket igen var langt over hvad Servage kunne håndtere. Men igen leverede deres teknikkere en fantastisk service, dels i hurtighed dels i villighed til at løse problemet.

Men det var dog klart at ved vores success udsatte vi også andre der brugte servages servers for den mulighed at vi knækkede en serverlinie, så vi måtte igen søge nye veje, men denne gang ikke i panik, men i god til til at finde den rette hosting løsning.

I forbindelse med en meget stor opdatering i Oktober, besluttede vi at flytte server, og det var meget godt for serveren ramte nye rekorder umiddelbart efter opdatering, men har siden kørt upåklageligt på serversiden.

Vi kører udfra filosofien : Knowledge to everyone everywhere, et skridt af vejen er at gøre det hele online – personlig tutoring sker via mail eller i nogen tilfælde skype, men der er udgifter forbundet og vi vil gerne være philantroper, men vi har desværre ikke råd til at være det 😀 Så vi er nødt til at tage penge for kurser m.m. Vi er dog på markedet blandt de billigste udbydere af online undervisning og uddannelse.

Derudover har vi scolarships – til minde om tidligere direktør ved det portugisiske undervisningsministerium og mangeårig professor ved universitetet i Lisabon Paulo Abrantes, de uddeles til studerende der beviseligt har evnerne og også har vist vilje til at studere, fra hhv. Asien eller Afrika, og det var med enorm stolthed at være med til uddelingen af de første scolarships. Og nogen helt fantastisk dygtige studerende er det også.

Som skrevet VIL vi gerne være filantroper, derfor var det ekstra glæde at vi havde et overskud stort nok til at kunne give yderligere delvise stipendier til studerende der af den ene eller anden grund ikke opfyldte alle kriterier, men som gennem vilje i deres forløb havde vist at de bestemt fortjente et scolarship. Vi kan ikke give fuldt scolarship, men kan delvist dække uddannelsen, en dag i fremtiden vil der være overskud til at også uddele fulde scolarships til de der ikke formelt opfylder kravene.

2015 har allerede set et par nyudviklinger, en af de største tiltage vi havde i slutningen af 2014 var indførelsen af “installments” at man kan bide prisen på uddannelsen over i mindre bidder – det har man taget rigtigt godt imod og det er jeg glad for vi tog den vej også. I 2015 vil bøgerne alle blive omdannet til HTML5 frem for flash, idag er det flash og det virker ganske enkelt ikke på mobile enheder, men det var hvad teknologien kunne dengang – bøgerne er trods alt omfattende, sat op i tryk kvalitet og det tager tid at konvertere dem. Der er en større opdatering på vej i selve koden af siden, men det er nok mest programmør og admin team der vil mærke det 🙂 dog vil jeg tro at der falder lidt af til de studerende også.

Idag er det Charles Darwins fødselsdag, vi har sat prisen på alle (undtaget VIP kurset) ned til 50% af normal prisen, for at fejre denne dag, det er vores fødselsdags gave til nye studerende, de der har registreret sig allerede i 2015 bliver dog gratis opgraderet til næste level, så de ikke føler at vi laver bagholdsangreb på dem.

Idag er det også http://ethology.eu fødselsdag – vi var 2 år undervejs med udvikling, vi har haft et successfuldt men også tumult år til tider, men vi har vist, også os selv, at vi har kunne håndtere krise situationer også – længste blackout var 6 timer hvor serveren totalt brød sammen, siden da har den længste offline tid været minutter.

Sikkerheden er blevet styrket ganske mange gange – mennesker der ikke har en hjemmeside ved givetvis ikke hvor mange og ofte meget voldsomme angreb hjemmesider udsættes for, også ganske almindelige hjemmesider. Har du en hjemmeside vil jeg derfor anbefale at bruge rigtig meget tid på sikkerhed.

1,000 tak til alle I der støtter og følger siden.


Tags : Charles Darwin | ethology | ethology institute cambridge | Hverdagen | uddannelse |